Publicerad 2023-01-27
Hur man skriver en utredande text
En utredande text är en kombination av att samla information, analysera och källhänvisa. Men hur skriver man egentligen en utredande text? Här har vi samlat allt du behöver veta!
Läs mer om hur vår läxhjälp höjer betygen!
Vad är en utredande text?
Att skriva en utredande text handlar om att fundera på och förklara varför saker händer. Du måste vara noga med att samla in relevant fakta och att analysera data som du sedan presenterar på ett tydligt och objektivt sätt.
En utredande text ska struktureras upp i tre delar: inledning, avhandling och avslutning. I inledningen introducerar du läsaren till problemet och förklarar bakgrunden. I avhandlingen ska du gå in på mer detalj och går igenom orsaker och eventuella lösningar på problemet. I avslutningen gör du en sammanfattning av vad du har kommit fram till och drar slutsatser.
Hur du skriver en utredande text
När du skriver utredande texter kan det underlätta att tänka på skrivandet i steg. Först vill du hitta rätt ämne och ett tydligt syfte med texten. Sedan vill du leta efter pålitliga källor och det är först när du gjort det som du kan börja skriva din utredande text.
1. Välj ett relevant och intressant ämne
För att skriva en utredande text som sticker ut är det först och främst viktigt att välja ett ämne som är relevant för det område du ska skriva om. Samtidigt ska ämnet också vara intressant för dig att skriva om eftersom det gör det lättare att hålla motivationen uppe!
2. Använd källkritik
När du ska skriva en utredande text är det viktigt att du använder dig av många källor. Du behöver alltså samla in så mycket information som möjligt om ditt ämne och samtidigt vara noga med att källorna du använder är pålitliga. Se till att använda flera olika källor för att få en bredare bild och djupare förståelse för ämnet. Det är alltid klokt att se efter om du hittar relevanta böcker att använda som källor men även artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter brukar vara riktigt bra.
3. Analysera problemet
När du har samlat in och analyserat din information, är det dags att börja skriva din utredande text. Det är viktigt att presentera din fakta på ett tydligt och objektivt sätt. Även om självaste analysen är mer subjektiv måste du ändå vara noggrann med att ha ett korrekt språk och att du är petig när det kommer till att källhänvisa. En utredande text ska även ha en tydlig röd tråd – alltså att texten är lätt att följa och att allt som tas upp är relevant till ämnet. För att se till att få in en röd tråd i din text är det bra att planera vad det är du vill ha sagt innan du sätter dig ner för att skriva.
Flera sätt att förbättra din utredande text
Att få feedback på din utredande text är en viktig del i skrivprocessen. Det kan vara svårt att upptäcka egna fel och brister och därför är det bra att låta någon annan läsa igenom texten och dela sina tankar. En lärare, förälder eller kompis kan vara bra att fråga, eftersom de kan ge objektiva synpunkter på din text.
Ett annat sätt att få feedback är att läsa den utredande texten högt för dig själv. Det kan hjälpa dig att upptäcka fel eller olämpliga formuleringar som du annars inte skulle ha märkt. Det kan också hjälpa dig att se hur texten låter och om den är lätt att förstå.
Checklista för utredande texter
- Ha med en inledning, avhandling och avslutning
- Kontrollera din grammatik och stavning
- Se till att din text är tydlig och lätt att förstå
- Använd ett formellt språk
- Revidera och redigera ditt arbete
- Granska fakta och källor
- Följ rätt formatering och källhänvisning
Nå toppresultat i svenska med Allakando
För att bli duktig på att skriva och nå toppbetyg i svenska gäller det att man lär sig rätt studietekniker. En personlig studiecoach från Allakando kan vara den perfekta lösningen! Vi ser till att personligt matcha dig med en privatlärare som du passar bra ihop med.
Med över 15 års erfarenhet med läxhjälp bakom oss vet vi precis vad som krävs för att lyckas i skolan – oavsett årskurs och kunskapsnivå. Varje år hjälper vi över 26 000 elever och resultatet av det är att 9 av 10 elever höjer sina betyg!
Vi berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig!
Läxhjälp som ger resultat:
- Egen certifierad privatlärare
- Finns i alla ämnen, i hela Sverige
- Hemma, på ett bibliotek eller online
- Alla tider & dagar i veckan
- Börja med en prova-på-lektion
- Ingen bindningstid
- Nöjdhetsgaranti
- Stärk motivation & studieteknik
- 9 av 10 når sina studiemål!