Gör en studentbudget
Sara Wångmar

Publicerad 2023-11-15

Hur gör man en studentbudget? 10 smarta tips för dig som student

Det är två veckor kvar tills CSN kommer och plånboken känns som vanligt alldeles för lätt. Bankkontot ekar nästintill tomt och sparkontot verkar ha fått stå i skuggan utan insättningar på månader. Låter det bekant? Ingen fara! Här har vi samlat våra 10 bästa tips på hur du gör en budget som faktiskt går att hålla sig till.

Jobba extra som studiecoach på Allakando för att maximera budgeten!

Tips för en studentbudget
Se över dina fasta och rörliga utgifter innan du sätter dig ner och gör en budget!

1. Få en översikt över dina utgifter

För att lyckas med en välbalanserad studentbudget är det viktigt att du först får en klar bild över var dina pengar tar vägen i dagsläget. Gå igenom de senaste månadernas kontohistorik och identifiera dina olika utgifter. Hur mycket går till hyra, el, internet och andra nödvändiga kostnader varje månad? Vad lägger du på roligare saker som kläder, fika och mat? Att noggrant kartlägga dina utgifter kommer att ge dig insikter om var dina pengar faktiskt tar vägen. Genom att få en klar överblick över din ekonomi blir det lättare att hitta de områden där du kan dra ner på utgifterna och spara mer!

2. Gör en budget

Nu är det dags att göra en budget! Ett bra första steg är att identifiera de olika kategorierna där du vill fördela dina pengar. Fasta utgifter som hyra, prenumerationer och försäkring är ofta de viktigaste kostnaderna och bör prioriteras. Det är även svårt att göra något åt dessa utgifter på kort sikt och det är därför bäst att lägga in dem först i budgeten. Därefter inkluderar du nödvändigheter som mat och kanske kurslitteratur. Utöver dessa grundläggande kategorier kan du sedan lägga till nöjen, sparande, kläder eller resor, beroende på dina prioriteringar.

Tips! Det finns flera gratisappar du kan ladda ner på mobilen som hjälper dig att visualisera och hålla dig till din budget. Du kan till exempel testa Pennies eller TINK för att få en snabb överblick av hur din budget ligger till.

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

3. Spara ihop en buffert

Som student blir det sällan något större överskott i plånboken vid månadens slut, vilket gör att sparandet lätt blir lidande. Trots det är det viktigt att försöka lägga undan en summa varje månad, oavsett hur liten, som en buffert. Livet går inte alltid att förutse och ibland uppstår det oväntade situationer. Så även om det bara är en blygsam summa, är regelbundet sparande ett riktigt smart steg i längden för att få lite mer ekonomisk stabilitet.

Hur gör man en budget
Håll koll på dina prenumerationer – det är en utgift som är lätt att glömma!

4. Se över dina prenumerationer och abonnemang

Idag finns det ett stort utbud av prenumerationstjänster såsom streamingtjänster och musikplattformar. Många av dessa prenumerationer erbjuder gratismånader i början, vilket är ett utmärkt sätt att spara pengar på – förutsatt att du kommer ihåg att säga upp dem när du inte längre använder dem!

Det är viktigt att du ser över dina prenumerationer och abonnemang för att undvika att pengar dras för tjänster du inte längre nyttjar. Ta en närmare titt på din kontohistorik och se till att du inte har några vilande prenumerationer som snabbt kan förvandlas till onödiga kostnader.

5. Handla secondhand

Att shoppa kläder och prylar behöver inte alltid vara omöjligt även med en tajt budget – kolla in olika secondhandbutiker för billigare alternativ! Idag finns det ett stort utbud av secondhandbutiker, både fysiska och online, som du kan fynda i. Här har du även chansen att tjäna lite extra pengar själv. Gå igenom garderoben och förrådet efter saker du inte längre använder och se om du kan sälja dem på sidor som till exempel Blocket eller Sellpy!

6. Utnyttja dina studentförmåner

Som student finns det olika förmåner som du kan ta del av, såsom förmånliga rabatter på plattformar som Mecenat och Studentkortet! Ta till vana att se efter om det finns några rabattkoder du kan använda innan du köper något nytt. Även om det kan verka som små belopp i stunden kommer dessa sparade pengar över tid att ha en betydande positiv påverkan på din ekonomi! 

Tips för budget student
Matlådor kommer att bli din bästa vän som student!

7. Bli ett proffs på matlådor och storkok

För många nyblivna studenter är universitetstiden första gången man bor själv. Med detta kommer ofta nya sysslor, inklusive matlagning. Det är frestande att välja enkla och bekväma alternativ som att äta ute eller beställa hämtmat istället för att laga mat. Även om det ibland är okej att lyxa till det kan det snabbt bli en kostsam vana. En bättre strategi är att göra storkok av olika rätter och portionera upp dem i matlådor. Dessa matlådor är perfekta att ta med till skolan eller värma upp hemma!

8. Fundera över olika boendealternativ

För de allra flesta studenter är boendekostnader den största utgiften och på kort sikt kan det vara svårt att göra något åt. Som student kan du dock ofta hitta ett studentboende att hyra under studietiden eller välja att dela boende med någon annan för att få ner kostnaden. I en del studentstäder är det även vanligt att bo i korridor tillsammans med andra studenter. Att bo tillsammans med andra är inte bara ekonomiskt fördelaktigt, det kan också vara riktigt roligt!

9. Sök stipendier

Det finns ett brett utbud av stipendier tillgängliga för att hjälpa dig som student med ekonomin. Ta dig tid att utforska vilka stipendier du kan ansöka om för att inte gå miste om extra inkomster som kan underlätta din ekonomi. 

Jobba extra som student
Jobba som studiecoach vid sidan av för att maximera din budget!

10. Jobba extra som studiecoach

Att förlita sig enbart på CSN under studietiden kan vara knapert och det är inte alla studenter som lyckas hitta deltidsjobb som går att kombinera med skolan. Här kan Allakando hjälpa till! På Allakando kan du jobba som studiecoach och hjälpa en annan elev med sina studier. Det är ett flexibelt extrajobb som är perfekt att kombinera med studier, ger värdefulla meriter till CV:et och en bra boost till studentbudgeten!

Sök jobbet som studiecoach på Allakando här!