Publicerad 2023-12-14
Så briljerar du på arbetsintervjun – övningsfrågor, tips och råd
Har du blivit kallad på en arbetsintervju? Grattis! Du har redan gjort ett riktigt bra intryck på rekryteraren, men för att kamma hem jobbet är det viktigt att imponera med en toppenintervju. Här har vi samlat de bästa tipsen för din arbetsintervju och vilka frågor du bör förbereda dig på att kunna besvara.
Extrajobba som personlig studiecoach – läs mer här!
Så förbereder du dig inför arbetsintervjun
När du har blivit kallad på intervju för ett nytt jobb är det helt normalt att känna dig nervös. Det är en ny plats med nya människor och du vill självklart lämna ett gott intryck. För att underlätta för både dig själv och rekryteraren är det bra att förbereda dig så mycket som möjligt i förväg. Det kommer göra att du känner dig mycket lugnare när du väl sitter ansikte mot ansikte med arbetsgivaren.
Läs på om företaget och rollen
Innan din intervju är det bra att läsa på om företaget och särskilt om rollen du har sökt. Du vill försöka undvika oväntade överraskningar under själva intervjun. Läs igenom jobbannonsen, företagets webbplats och gärna några recensioner eller utlåtanden från tidigare anställda om du kan hitta det. På intervjun får du chansen att ställa alla frågor du har om rollen och företaget så se till att skriva ner allt du kommer på.
Öva på frågor och förbered dina svar hemma
För att säkerställa att du får med alla dina styrkor och främsta egenskaper kan det vara bra att öva på vanliga frågor som brukar ställas under en arbetsintervju. Du kan till exempel be en vän agera rekryterare. De kan ställa frågor och även ge dig feedback på om det är något du borde förtydliga. Genom att förbereda dina svar i förväg kommer du att låta lugn och självsäker under intervjun.
Ta reda på hur intervjun kommer att gå till
I din kallelse har arbetsgivaren säkert berättat om när, var och hur intervjun kommer att gå till. En del första intervjuer sker över telefon eller ett videosamtal och då är det viktigt att du vet precis hur det fungerar för att kunna undvika eventuella tekniska problem. Om intervjun kommer att hållas på plats kan det vara bra att gå förbi kontoret några dagar innan mötet. På så sätt vet du precis vart du ska och hur långt innan du måste gå hemifrån för att hinna i tid utan att stressa.
Förbered frågor att ställa till rekryteraren
De allra flesta rekryterare kommer att avsluta sin intervju med att fråga dig om du har några frågor om företaget eller rollen. Här vill du alltid ha minst en fråga redo. Genom att ställa en fråga visar du att du är engagerad och genuint intresserad av tjänsten du sökt. Tänk dock igenom dina frågor noga – du vill inte ställa en fråga som du egentligen redan borde ha svaret på. Om rollens omfattning till exempel står i jobbannonsen kommer du att ge ett ouppmärksamt eller till och med nonchalant första intryck genom att fråga om just det. Försök istället hitta något nytt men relevant att fråga om!
Är du mitt uppe i jobbsökandet? Fixa en riktigt snygg ansökan med en CV-mall!
Att tänka på under arbetsintervjun
Om du har förberett dig väl innan mötet kommer din intervju att gå galant – men det finns några saker du kan tänka på under själva intervjun för att verkligen imponera på rekryteraren:
- Ta ett fast handslag. När du kommer till intervjun bör du hälsa ordentligt på alla i rummet. Ta ett fast handslag och kom ihåg att försöka lägga alla namn på minnet. Det kommer att hjälpa dig senare när du vill återkoppla efter intervjun!
- Undvik utfyllnadsord. När du ställs inför en oväntad fråga är det lätt att börja svaret med ett utdraget ”eh…”. Försök att undvika sådana utfyllnadsord och våga istället ta en kort paus. Du kan också kringgå frågan genom att säga något i stil med: ”Det var verkligen en utmärkt fråga. Jag vill vara säker på att jag ger dig ett genomtänkt och precist svar, så om det är okej, skulle jag vilja återkomma till den frågan senare i intervjun.” Det ger dig mer tid att tänka och formulera ett bättre svar tills frågan kommer tillbaka.
- Kom i god tid. Visa att du respekterar din potentiella arbetsgivares tid genom att dyka upp i god tid till mötet. Om intervjun kommer att hållas långt från ditt hem kan det vara en bra idé att åka in extra tidigt och sätta dig på ett närliggande café en stund. På så sätt har du full kontroll över när du anländer istället för att förlita dig på bussar och trafik.
- Sätt telefonen på stör ej. Genom att stänga av ljudet eller sätta telefonen på ”stör ej” visar du för rekryteraren att du tar processen på allvar och ger dem ditt fulla fokus. Det är en enkel men betydelsefull detalj som ser till att du ger ett professionellt intryck.
- Var vänlig mot alla på arbetsplatsen. Även om receptionisten eller praktikanten du möter på vägen in, inte har sista ordet i din rekryteringsprocess är deras första intryck av dig ofta väldigt viktiga. Det är vanligt att rekryterare frågar andra anställda vad de fått för intryck av dig. Har du då varit otrevlig kommer det sannolikt att väga in beslutet.
- Var organiserad. Om du har med dig extra kopior av ditt CV, personliga brev eller andra dokument som referenser är det viktigt att du har dem nära till hands. Att rota igenom väskan efter skrynkliga papper ger inte ett professionellt intryck. Ha en mapp eller plastficka för att hålla dina dokument organiserade och lättillgängliga.
- Kom ihåg att tacka för intervjun. Om du känner dig stressad under intervjun kan det vara lätt att glömma att tacka rekryteraren för deras tid. Detta är dock ett oerhört viktigt steg. Visa att du uppskattar att de har tagit sig tid till att träffa dig och avsluta gärna med att du ser fram emot att höra från dem.
Följ upp efter intervjun
Om du känner dig nervös under intervjun är det lätt hänt att du glömmer att ta upp en viktig fråga som du funderat på. Lugn, det ger dig en utmärkt möjlighet att följa upp mötet! Skicka gärna ett mejl eller ett sms där du tackar så mycket för deras tid och ett trevligt möte samtidigt som du ställer din fråga. På så sätt påminner du rekryteraren om din profil och det blir lättare för dem att lägga dig på minnet.
En del arbetsgivare ser det som en självklarhet att du följer upp efter mötet och prioriterar de kandidater som faktiskt gör det. Andra kan tycka att det verkar för påklistrat och smörigt att skicka ett mejl och tacka. Det blir därför ofta en svår balansgång för dig som söker jobb. Som regel kan du alltid försöka leta efter något att tillägga eller spara en fråga på intervjun.
Vanliga arbetsintervjufrågor
Beroende på vilken roll det är du söker kan frågorna du får skilja sig åt. Ofta kommer det dock dyka upp liknande frågor. Här listar vi några av de vanligaste som är bra att förbereda ett svar för:
- Berätta om dig själv
- Fundera över vad som kan vara relevant för rekryteraren att veta. De vill höra om dig som person men är mer intresserade av hur det passar in på tjänsten och företaget.
- Vad vet du om företaget?
- Visa att du har gjort din research genom att nämna några specifika prestationer eller projekt som företaget har genomfört. Koppla deras företagskultur och värderingar till dina egna för att visa varför just du skulle passa så bra i rollen.
- Varför söker du just det här jobbet?
- Framhäv de specifika aspekterna av jobbet som tilltalar dig. Det kan till exempel vara utmaningar, företagskulturen eller möjligheter till personlig och professionell tillväxt.
- Vilka av dina tidigare erfarenheter kan du ha nytta av i det här jobbet?
- Lyft fram överförbara färdigheter och ge konkreta exempel från tidigare positioner.
- Vad kan du tillföra hos oss?
- Rekryteraren vill veta vad företaget kan vinna på att anställa just dig. Se om du till exempel kan hitta något som du vill förbättra eller några särskilda färdigheter du har som kan hjälpa företaget mot sina mål.
- Varför ska vi anställa just dig?
- Fundera över vad det är som gör just dig unik. Hitta några särskilda styrkor som gör att du sticker ut ur mängden.
- Hur är en bra chef enligt dig?
- Du bör vara ärlig i alla dina svar men det är särskilt viktigt här. Rekryteraren vill se till att det är en bra match, både för dig och för företaget så fundera på vad du förväntar dig av en chef.
- Varför söker du ett nytt jobb?
- Får du denna fråga är det viktigt att du inte talar illa om din tidigare chef eller arbetsplats. Formulera dig hellre som att du söker nya utmaningar och fokusera på att detta jobb verkar särskilt intressant.
- Vilka är dina främsta styrkor och svagheter?
- När du beskriver dina styrkor och svagheter är det viktigt att ha exempel som kan stödja dem. Försök även att formulera dina svagheter som förbättringsområden och beskriv vad du aktivt gör för att bli bättre på dem.
- Hur hanterar du konflikter inom ett team?
- Beskriv en specifik händelse du varit med om och förklara hur du hjälpte till att lösa den.
- Var ser du dig själv om fem år?
- Visa att du har ambitioner och en tydlig plan genom att koppla ditt svar till möjligheter inom företaget.
- Vad är ditt långsiktiga karriärmål?
- Försök relatera ditt personliga långsiktiga mål till företagets vision och visa hur du planerar att växa och bidra även på lång sikt.
- Har du några frågor om företaget eller positionen?
- Visa att du är intresserad av rollen och företaget genom att hitta relevanta frågor. Det kan till exempel vara frågor om teamet du förväntas jobba med, om det finns några stora projekt på gång eller hur en vanlig dag kan se ut.
Jobba som studiecoach och gör skillnad för yngre elever
Att extrajobba kan vara mer än bara en extra inkomst. Genom att jobba som personlig studiecoach får du möjligheten att hjälpa yngre elever nå sina studiemål samtidigt som du får erfarenhet och färdigheter att lägga till på CV:et. Som coach på Allakando behöver du inte ha någon tidigare erfarenhet, vi utbildar dig och coachar dig i vår unika Allakando-pedagogik. Du bestämmer helt själv när och hur mycket du vill jobba, så det är ett perfekt jobb att kombinera med studier!
Vi berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig!
Läxhjälp som ger resultat:
- Egen certifierad privatlärare
- Finns i alla ämnen, i hela Sverige
- Hemma, på ett bibliotek eller online
- Alla tider & dagar i veckan
- Börja med en prova-på-lektion
- Ingen bindningstid
- Nöjdhetsgaranti
- Stärk motivation & studieteknik
- 9 av 10 når sina studiemål!