Publicerad 2023-11-09
Så skriver du en argumenterande text som övertygar läsaren
Att skriva en argumenterande text handlar om att försöka övertyga läsaren om en specifik ståndpunkt eller åsikt. Du vill att de, efter att ha läst din text, ska tycka precis som du! För att lyckas behöver du använda en bra struktur, välformulerade argument och tydliga resonemang. I den här guiden går vi igenom allt du behöver för att skriva en riktigt bra argumenterande text som definitivt kommer att övertyga läsaren!
Hitta en studiecoach som kan hjälpa dig med textskrivandet – läs mer här!
Hur skriver man en argumenterande text?
När du ska skriva en argumenterande text är det viktigt att du börjar med att planera och strukturera. För att verkligen lyckas övertyga läsaren måste inte bara varje argument vara riktigt tydligt och väl genomtänkt, hela texten måste följa samma princip! Börja därför med att välja ett ämne och hitta dina argument redan innan du sätter dig ner för att skriva. Genom att undersöka dina argument kan du välja ut de allra bästa – ofta är de kortare och mer koncisa texterna de mest övertygande!
Välj ett riktigt bra ämne
När du ska skriva en argumenterande text är det ofta till stor fördel att välja ett ämne som du verkligen brinner för. Kanske är du själv vegetarian och tycker att alla borde sluta äta kött? Då är det ett utmärkt ämne att skriva om!
Det kan vara lockande att göra det lätt för sig och skriva enligt ens egna åsikt men ibland kan det faktiskt vara bättre att vända på det. Skriver du en argumenterande text med dina egna åsikter är det lätt att missa stora hål i dina argument – de är ju självklara för dig. Om du istället skriver från det motsatta perspektivet, blir det som att spela djävulens advokat, och det kan faktiskt hjälpa dig att förstå din egen ståndpunkt bättre. Håller du inte med om det du skriver, tvingas du hitta argument som är tillräckligt bra för att övertyga dig själv!
Exempel på ämnen att skriva en argumenterande text om
Det kan vara svårt att komma igång med skrivandet, därför har vi samlat några exempel på ämnen du kan fundera över. Hittar du något du gillar är det bara att välja sida och börja leta argument!
- Det är alltid fel att ljuga
- Sockerskatt
- Kärnkraft som
- Jakt för nöjes skull
- Förbjud kött
- Dödsstraff
- Dödshjälp
- Kortare skoldagar
- Skoluniform
- Gratis lokaltrafik
- Mobilförbud i skolan
- Stäng alla djurparker
En tydlig inledning
En argumenterande text börjar alltid med en inledning där du presenterar ämnet du ska diskutera. Förklara bakgrunden och kort om varför det finns olika åsikter kring det. Sedan är det dags att presentera din ställning – vad tycker du och vad är det du ska övertyga läsaren om? Var noga med att din åsikt och tes framgår tydligt. Avsluta gärna inledningen med en mening där du sammanfattar vad du tycker och dina tre bästa argument!
Välformulerade argument
Efter inledningen är det dags att förklara dina argument. I de flesta argumenterande texter har du tre argument och ett motargument men om du hittar fler kan du ofta inkludera dem också. Det viktigaste är dock att du bara tar med de allra bästa argumenten!
Inled varje stycke med ditt argument och presentera sedan bevis på varför argumentet är bra. Om vi till exempel tar vegetariska alternativ i skolmaten, kan det första argumentet vara att det är bättre för miljön. Då inleder du stycket med argumentet och presenterar sedan dina bevis – kanske har du hittat bra statistik på hur mycket växthusgaser som släpps ut i samband med köttprodukter?
Inkludera motargument och mot-motargument
För att verkligen övertyga läsaren är det bra att få med ett stycke med det starkaste motargumentet som den andra sidan har och förklara varför det inte försvagar din ståndpunkt. På så sätt visar du att du förstår att det finns resonemang för en motstridande åsikt men att din åsikt fortfarande är den bästa. Denna taktik kräver dock att du verkligen har ett riktigt bra motargument till motargumentet!
Sammanfattning av argumenterande texter
När du når slutet av din text är det dags att kort sammanfatta dina argument för att påminna läsaren om varför din åsikt är rätt. Här är det bra att låta riktigt självsäker, för att få någon annan att tro på det du säger måste du först själv göra det – eller åtminstone låta som att du gör!
Be någon annan att läsa igenom texten
När du känner dig klar med texten är det alltid en bra idé att be någon annan läsa igenom texten. Då kan du få feedback på delar som kan förbättras eller om du borde förtydliga något. När man är mitt uppe i skrivandet kan det vara svårt att upptäcka sådana missar själv!
Du kan till exempel be en kompis, lärare eller en studiecoach att gå igenom texten. En coach från Allakando hjälper dig mer än gärna med din argumenterande text. Våra coacher har fått toppbetyg i både engelska och svenska och kan därför ge riktigt bra feedback på ditt skrivande oavsett språk. Med deras hjälp kommer du definitivt att skriva en argumenterande text som övertygar vem som helst!
Vi berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig!
Läxhjälp som ger resultat:
- Egen certifierad privatlärare
- Finns i alla ämnen, i hela Sverige
- Hemma, på ett bibliotek eller online
- Alla tider & dagar i veckan
- Börja med en prova-på-lektion
- Ingen bindningstid
- Nöjdhetsgaranti
- Stärk motivation & studieteknik
- 9 av 10 når sina studiemål!