Publicerad 2023-12-07
Så skriver du ett personligt brev som imponerar på rekryteraren
En ledig position har äntligen öppnat upp sig på ditt drömjobb. Du har ett riktigt vasst CV, erfarenheten som krävs och vet precis vad du ska svara på intervjufrågorna men det är något som saknas… Du behöver ett riktigt övertygande personligt brev för att säkra platsen. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du skriver ett kraftfullt personligt brev som landar ditt drömjobb.
Jobba extra som studiecoach på Allakando och samla på dig erfarenhet!
Vad är ett personligt brev?
När du söker ett nytt jobb tar arbetsgivaren först en snabb titt på ditt CV. Har du lyckats riktigt bra med CV-skrivandet väcker du arbetsgivarens intresse och de vill veta mer om dig. Då börjar de läsa ditt personliga brev.
I ditt personliga brev har du en sida på dig att lyfta fram specifika prestationer, färdigheter och egenskaper som gör dig till rätt person för jobbet. Du får även chansen att förklara varför du söker jobbet och varför du är vill jobba för det specifika företaget. Arbetsgivaren är intresserad av vad du kan bidra med och varför de ska välja just dig, så se till att nämna vad som gör att du sticker ut ur mängden.
Vad ska man skriva i ett personligt brev?
Beroende på jobbet du söker och vilka styrkor du vill få fram kan ditt personliga brev se lite olika ut. Se dock till att det verkligen är ett personligt brev! Det är lätt att fastna i skrivandet och inte veta var man ska börja. För att underlätta och se till att du börjar skriva har vi tagit fram de viktigaste sakerna du bör få med när du skriver ett personligt brev:
- Hälsning. Se till att hälsa på personen du skriver till! Ibland står namnet på rekryteraren med i jobbannonsen, men om det inte skulle göra det kan du istället skriva “Kära [företagsnamn],”. Är det ett mindre formellt personligt brev kan du ofta inleda med ett enkelt “Hej!”.
- Inledning. Inled ditt personliga brev slagkraftigt för att fånga rekryterarens uppmärksamhet. Du vill snappa upp deras intresse fort och komma till saken direkt.
- Styrkor och erfarenheter. Rekryteraren har redan läst ditt CV, så de har sett dina erfarenheter och kunskaper. Nu vill de veta varför dessa erfarenheter skulle gynna dem som företag. Här kan du därför gå djupare in på vad dina arbetsuppgifter faktiskt innebar på ditt tidigare jobb och vilka ansvarsområden du hade som är relevanta för tjänsten.
- Varför ska de anställa just dig? En rekryterares jobb är att hitta rätt person för företaget och det är ditt jobb att övertala dem om att det är du. De har säkert hundratals andra sökande, så vad är det som gör att just du är den bästa kandidaten? Fundera över vad du kan bidra med till företaget och tryck på de punkterna i ditt personliga brev.
- Varför vill du jobba hos just dem? Visa att du har gjort din research om företaget. Ta upp något som de nämnt i jobbannonsen eller något du hittat på deras hemsida. Kanske har de ett särskilt sätt att jobba på eller en särskild företagskultur som du kan referera till? Visa att du söker jobbet för att du verkligen är intresserad och har lagt ner tid på din ansökan.
- Personligt. Beroende på företaget och deras kultur kan det ibland vara bra att inkludera mer personliga anekdoter. Du kan till exempel berätta om dina personliga intressen och hobbies – men var försiktig, du vill inte slösa bort för mycket utrymme på något som inte är relevant för jobbet.
- Avslut. Avsluta alltid ditt brev med en uppmaning. Att avsluta med till exempel “Jag ser fram emot att träffa er för att berätta mer om mig själv och varför jag är rätt person för rollen” visar att du vågar ta initiativ och är engagerad i rekryteringen.
Tips: För en extra snygg touch kan du matcha ditt CV och ditt personliga brev.
Här hittar du snygga mallar till ditt personliga brev och en matchande CV-mall!
Tips för ditt personliga brev
I övrigt finns det en del tips för att skriva personligt brev som passar de flesta jobbannonser. Här har vi listat det viktigaste att tänka på ett personligt brev bör följa:
1. Håll det lättläst och luftigt
Att hålla sig till en sida text i sitt personliga brev kan vara en utmaning men se till att hålla det lättläst och luftigt. När du bara har ditt CV och ditt brev på dig att övertyga en rekryterare att du är rätt person för jobbet är det lätt att vilja fylla det till max. Du har ju massa bra egenskaper och erfarenheter som du vill få med. Men en rekryterare kommer inte att orka läsa ditt brev om det ser ut som det finstilta på ett läkemedelspaket. Håll dig kort och kom till saken fort så maximerar du dina chanser att få berätta mer på en intervju. För att göra det lättläst kan du använda dig av en mall för personligt brev.
2. Var positiv
I ditt personliga brev är det du som är författaren och sätter narrativet. Ta inte upp negativa saker när ingen har frågat om det. Du behöver inte nämna anledningen till att du slutar på ditt tidigare jobb eller om andra problem du har haft. Det är heller inte viktigt ta upp det på intervjun såvida det inte direkt påverkar tjänsten du söker.
3. Läs igenom jobbannonsen noga
I jobbannonsen kommer arbetsgivaren att specificera vem det är de letar efter. Läs igenom den noga och se till att inkludera de punkter som stämmer bra in på dig i ditt brev. En del rekryterare scannar igenom brevet efter vissa nyckelord och läser bara hela brevet först om de hittat dem. Skriver företaget att de behöver någon som är organiserad, så är det viktigt att förklara varför du är så organiserad. Ditt brev ska vara personligt och inkludera gärna konkreta exempel som stärker påståendet.
4. Var ärlig
Det är lätt att späda på lite när du söker jobb skriver ditt CV och ett personligt brev. Du vill se till att få jobbet men kom ihåg att du även måste kunna leva upp till förväntningarna. Om du till exempel påstår att du är flytande i franska när du egentligen är nybörjare, finns risken att du fastnar i ett säljmöte med en fransman och tvingas staka dig fram. Tänk såhär – om företaget inte vill anställa dig för dina egenskaper och erfarenheter så är det ju inte rätt jobb för dig just nu. Ett personligt brev ska visa dina bästa egenskaper utan större överdrifter.
5. Matcha företagets ton
En del företag håller en mer formell ton medan andra väljer att tala på ett mer personligt och avslappnat sätt. Om du ser till att matcha dina formuleringar med företagets tonalitet så blir det lättare för rekryteraren att se om du passar in i rollen. Oavsett om du skickar in en spontanansökan eller söker jobbet via en jobbannons är det viktigt att ta en titt på företagets webbplats eller sociala medier. Det kan ge dig en inblick i företagets kultur och hjälpa dig att matcha deras ton. På så sätt visar du även att du har gjort din research och verkligen vill ha jobbet!
6. Våga skriva personligt
Var inte rädd för att skriva personligt – det är trots allt din personlighet och dina egenskaper som du vill visa kan tillföra någonting till företaget du söker och lyfta fram. Du ska såklart vara professionell och saklig, men även dina fritidsintressen och hobbys är ju en del av dig. Genom att skriva personligt kan brevet lyfta fram hur du är som person som ett personligt brev bör.
7. Få feedback från någon nära dig
Be en familjemedlem eller vän att läsa igenom ditt personliga brev innan du skickar det. Fångar det du har skrivit hur du är som person, som ett personligt brev ska? Det kan även vara bra för att få en extra korrekturläsning så att du får ett riktigt bra personligt brev. Tänk på att välja någon du vet kan ge ärlig men konstruktiv feedback. Be dem läsa brevet en gång till efter en första runda feedback!
8. Undvik vanliga misstag
Undvik att lägga för mycket vikt vid det som redan finns i ditt CV – låt det istället tala för sig själv. Var noggrann med att kolla efter stavfel i ditt personliga brev innan du skickar, ett vanligt misstag är nämligen att inte ha korrekturläst. På så sätt visar du att du är detaljorienterad
Personligt brev – checklista
När du känner dig klar med ditt personliga brev är det bra att gå igenom det och dubbelkolla att du fått med allt innan du börjar skicka in. Här har vi tagit fram en checklista som du kan beta av:
- Har du svarat på de viktigaste frågorna?
- Varför ska de anställa just dig?
- Varför vill du ha jobbet på just detta företag?
- Vilka är dina främsta styrkor och egenskaper som kommer att hjälpa dig i rollen?
- Kan du backa upp alla påståenden?
- Är brevet luftigt och lättläst eller ser det ut att vara jobbigt att läsa?
- Är allting du nämner relevant för tjänsten du söker?
- Hör ditt brev ihop med ditt CV?
- Dubbelkolla och trippelkolla stavningen!
Sök jobbet som personlig studiecoach och få yrkeserfarenhet som hjälper dig landa drömjobbet
När det är dags att ge sig in i arbetslivet för första gången kan det vara svårt att hitta rätt jobb, trots att du har ett riktigt vasst bra personligt brev. Många företag vill ha kandidater som redan har jobberfarenheter. För att komma över detta första hinder kan du jobba som personlig studiecoach på Allakando. Det är ett flexibelt extrajobb som går utmärkt att kombinera med dina studier. Det ger dig även värdefulla erfarenheter och viktiga meriter när det är dags att söka till ditt drömjobb. Det är ingen slump att Allakando är en av Sveriges största arbetsgivare för ungdomar!
Läs mer om vår läxhjälp och hur du skickar in en ansökan här!
Vi berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig!
Läxhjälp som ger resultat:
- Egen certifierad privatlärare
- Finns i alla ämnen, i hela Sverige
- Hemma, på ett bibliotek eller online
- Alla tider & dagar i veckan
- Börja med en prova-på-lektion
- Ingen bindningstid
- Nöjdhetsgaranti
- Stärk motivation & studieteknik
- 9 av 10 når sina studiemål!