Publicerad 2023-12-07
Skriva CV – så skriver du ett CV som landar dig drömjobbet
Börjar studierna lida mot sitt slut? Eller är du kanske på jakt efter extrajobb vid sidan av skolan? När det är dags att ge sig in i arbetslivet, oavsett anledning, kommer du att behöva ett riktigt vasst CV. Ditt CV är arbetsgivarens första intryck av dig som person så det är viktigt att väcka deras intresse direkt! Här hittar du användbara tips och smarta råd för att skriva ett riktigt kraftfullt och konkurrenskraftigt CV.
Sök jobbet som studiecoach på Allakando – inget CV krävs!
Vad är ett CV?
När du planerar att söka ett nytt jobb kommer du troligtvis bli ombedd att skicka in ditt CV. Ett CV, eller curriculum vitae, är en sammanfattning av din utbildning, erfarenhet, färdigheter och andra kvalifikationer som ger arbetsgivaren en överblick av dig som kandidat. Beroende på jobbet och positionen du söker kan ett CV se olika ut men som tumregel är det bra att försöka hålla sig till en, max två, sidor. Tänk på att arbetsgivaren troligtvis får in hundratals CV att gå igenom och därför vill du hålla dig kort och koncist.
Vad ska man skriva i ett CV?
Beroende på din erfarenhet och kunskaper kan ditt CV se lite annorlunda ut. Det finns dock några rubriker som alltid brukar vara bra att försöka få med:
- En kort beskrivning av dig som person. Vem är du? Inkludera namn, telefonnummer och mailadress.
- Målsättning. Vad vill du åstadkomma på företaget? Vad kommer du att bidra med till teamet och arbetsplatsen?
- Arbetslivserfarenhet. Vilka jobb har du haft tidigare? Skriv dem i omvänd kronologisk ordning, alltså ditt senaste jobb först och beskriv dina huvudsakliga arbetsuppgifter.
- Utbildningar. Har du läst en utbildning som är relevant för positionen? Här behöver du inte gå särskilt långt tillbaka i tiden, de flesta arbetsgivare är inte intresserade av var du gick i lågstadiet. Även dessa skrivs i omvänd kronologisk ordning.
- Kurser. Om du har läst några fristående kurser som kan vara till fördel i jobbet du söker bör du inkludera dem i ditt CV.
- Språkkunskaper. Många företag jobbar internationellt eller har engelska som sitt kontorsspråk, inkludera därför en lista över språken du talar och på vilken nivå. Det är vanligt att klassa sina kunskaper som “modersmål”, “fullständig professionell nivå”, “begränsad yrkeskunskap” eller “grundläggande nivå”.
- Övriga yrkeskunskaper. Finns det några relevanta programvaror, system eller programmeringsspråk som kan vara bra att nämna? Kom ihåg att inkludera din kunskapsnivå även här.
- Övriga meriter och ideellt arbete. Har du varit med i en studentkår, lett ett idrottslag eller har något annat ideellt engagemang? Det kan visa på många starka egenskaper och initiativtagande som kan gynna dig i din nya roll så se till att inkludera dem på ditt CV.
- Referenser. Har du några kontakter som kan intyga dina kunskaper eller lämna en referens till arbetsgivaren? Detta kan vara en gammal chef eller kollega som du jobbat nära och som är nöjd med ditt tidigare arbete.
Ska man ha med en bild på sitt CV?
Att använda en bild eller inte på ditt CV är ett svårt val och det finns inget tydligt rätt eller fel. En del arbetsgivare tycker att det blir mer personligt och får lättare att knyta an om de får ett ansikte bakom texten. Dessutom tenderar människor att minnas ansikten bättre än text. Genom att inkludera en bild kan det alltså bli lättare för arbetsgivaren att lägga dig på minnet. Andra menar att det är lättare att vara objektiv och fokusera på dina färdigheter och erfarenheter när de inte vet hur du ser ut och föredrar därför ett CV utan bild.
I slutändan är det helt upp till dig att välja om du ska inkludera en bild eller inte, men om du bestämmer dig för att göra det är det viktigt att välja rätt. Använd en neutral och professionell bild, du behöver inte nödvändigtvis bära kostym och slips men undvik gruppfoton och semesterbilder.
Kan man skriva CV utan erfarenhet?
Det kan kännas svårt att få ihop ett CV inför sitt allra första jobb när man inte har någon tidigare erfarenhet – men oroa dig inte, alla måste börja någonstans! Om du inte kan inkludera en rubrik med erfarenheter får du helt enkelt trycka lite extra på de andra delarna. Berätta istället mer om din akademiska bakgrund såsom vilka kurser du valt på gymnasiet eller högskolan och hur de kan hjälpa dig i rollen du söker.
Att skriva CV utan erfarenhet kan kräva lite mer kreativitet. Inkludera allt som kan visa på egenskaperna som arbetsgivaren efterlyser. Nämner jobbannonsen att de vill ha någon som är kreativ kan du nämna ett stort projekt du jobbat med i skolan som krävde mycket kreativitet. Vill de ha någon som är flexibel är det bra att berätta om en språkresa du gjort som krävde att du snabbt kunde anpassa dig till en ny miljö. Det gäller att hitta de där erfarenheterna som kan styrka dina goda egenskaper, oavsett om de kommer ifrån ett jobb eller inte!
Hur man skriver ett CV som sticker ut
Om nu arbetsgivaren läser hundratals CV:n i rekryteringsprocessen, hur får du just ditt CV att sticka ut? Ja, det beror helt enkelt på positionen du söker. Det viktigaste är att du anpassar ditt CV till rollen och arbetsbeskrivningen. Söker du till exempel en position som grafisk designer på en reklambyrå är det viktigt att din kreativitet skiner igenom. Söker du istället ett jobb som revisor på en redovisningsbyrå är det förmodligen viktigare att hålla ditt CV tydligt och strukturerat.
Vill du ha hjälp att komma igång kan du utgå ifrån en CV-mall!
I övrigt finns det en del tips som är allmängiltiga för de flesta jobböppningar. Här har vi listat de viktigaste:
1. Undvik uttjatade adjektiv
Med många sökande gäller det att sticka ut! Då räcker det inte att beskriva dig själv som “målinriktad”, “flexibel” eller “stresstålig”. Arbetsgivaren har säkert redan ett tjugotal CV:n med samma beskrivningar. Adjektiven må stämma och vara något som du verkligen vill trycka på som dina främsta styrkor men försök att formulera dig på ett mer unikt sätt. Kanske kan du ge exempel som visar på vilket sätt du är målinriktad istället för att bara säga det?
2. Skicka in din ansökan i tid
När du skickar in din ansökan är det viktigt att du gör det i god tid. Någon som i sitt CV påstår sig hålla koll på deadlines och vara produktiv men som skickar in sin ansökan i sista sekund låter inte särskilt trovärdig. För att ge ett riktigt bra intryck är det bäst att skicka in CV:et åtminstone några dagar innan deadline.
3. Spara ditt CV i rätt format
De flesta arbetsgivare kommer vilja ha ditt CV i pdf-format, om du inte lämnar det personligen. Har du ett personligt brev bör du även se till att det är i samma format samt att det matchar ditt CV rent visuellt. För att underlätta för arbetsgivaren bör du även döpa dokumenten till “Förnamn Efternamn – CV” och “Förnamn Efternamn – Personligt brev”.
4. Berätta om dina lärdomar under varje erfarenhet
När du listar dina arbetslivserfarenheter är det fördelaktigt att kort förklara dina arbetsuppgifter och vad du lärde dig. Att bara veta att du var “marknadskoordinator” på ditt senaste jobb säger särskilt mycket om dina kunskaper och erfarenheter. Samma jobbtitel kan innefatta olika saker på olika företag, beroende av till exempel företagets storlek och bransch. Inkludera därför en kort beskrivning om dina arbetsuppgifter och ansvarsområden.
5. Dubbelkolla, trippelkolla och kvadrupelkolla stavningen!
Det finns inget som kommer få arbetsgivaren att lägga ditt CV i “nej-högen” så snabbt som felstavningar. Se därför till att läsa igenom ditt CV noggrant innan du skickar in det. Be gärna någon annan att läsa igenom det också för att vara säker på att du inte missat något. Särskilt viktigt är det att hålla koll på företagsnamnet. Du skickar säkert in ansökningar till fler än ett företag men var då noga med att du anpassar texten och namnet på företaget så att det verkligen känns som att du vill jobba just där. Om du skickar in en ansökan till ett företag men råkar nämna konkurrenten istället kan du vara säker på att inte få svar inom den närmsta tiden.
Vanliga misstag
Ett vanligt misstag är att ha med alldeles för mycket information i sitt CV. Informationen du har med bör vara kort och koncist och relevant för tjänsten du söker. Ett annat vanligt fel är att inte ha korrekturläst sitt CV tillräckligt noggrant innan man skickar in det. Ytterligare ett fel är att inte ha infogat sina kontaktuppgifter och annan viktig information.
Jobba som studiecoach och få arbetslivserfarenhet till CV:et
Att skriva sitt allra första CV kan vara riktigt svårt. När man inte har särskilt mycket erfarenhet kan det lätt se lite tomt ut på pappret. För att komma igång och ta första steget ut i arbetslivet kan du söka jobb som studiecoach på Allakando, en av Sveriges största arbetsgivare för ungdomar. Här krävs ingen arbetslivserfarenhet och du får istället chansen att samla på dig viktiga meriter som hjälper dig landa drömjobbet i framtiden. Samtidigt kan du göra en verklig skillnad för andra elever!
Vi berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig!
Läxhjälp som ger resultat:
- Egen certifierad privatlärare
- Finns i alla ämnen, i hela Sverige
- Hemma, på ett bibliotek eller online
- Alla tider & dagar i veckan
- Börja med en prova-på-lektion
- Ingen bindningstid
- Nöjdhetsgaranti
- Stärk motivation & studieteknik
- 9 av 10 når sina studiemål!