Sluta prokrastinera
Sara Wångmar

Publicerad 2023-11-15

Hur slutar man prokrastinera? 8 tips för att sluta förhala plugget

Deadline är 4 veckor bort, du har tid för en weekendresa. Deadline är 2 veckor bort, klart att du ska med ut. Deadline är 3 dagar bort, ett till avsnitt på favoritserien hinner du väl? Deadline är imorgon men en paus behöver man ju alltid. Känner du igen dig? Här har vi samlat våra 8 bästa tips för att sätta igång med plugget direkt och sluta vänta till sista sekunden!

Få en personlig studiecoach som hjälper dig att komma igång!

Prokrastinera betyder
När du prokrastinerar skjuter du upp dina uppgifter och börjar plugga i sista stund.

Vad är prokrastinering?

Att prokrastinera betyder att du regelbundet och medvetet undviker saker och istället skjuter upp dem, trots att de egentligen borde göras nu. Det handlar oftast om uppgifter som verkar jobbiga, krävande eller tråkiga, och istället för att ta tag i dem väljer du att göra något roligare. Ibland kan prokrastinering felaktigt förväxlas med lathet. När någon är lat bryr de sig inte om resultatet av uppgiften medan en person som prokrastinerar kanske snarare bryr sig för mycket. Det kan vara så att du skjuter upp uppgiften för att den verkar för svår, och du strävar efter att göra den perfekt. 

Det är även viktigt att inte förväxla prokrastinering med ett legitimt behov av återhämtning. Om du tillfälligt skjuter upp saker betyder det inte nödvändigtvis att du prokrastinerar; det kan helt enkelt vara ett tecken på att du behöver vila och återhämta dig för att kunna prestera på topp när du väl arbetar!

Få toppresultat i matte med Allakando

Besegra matten med hjälp av en personlig studiecoach!

8 smarta tips för hur du kan sluta prokrastinera

1. Starta dagen på rätt sätt

Ibland vaknar man på fel sida, men det finns ett enkelt sätt att omedelbart vända på det. Börja med att bädda sängen direkt när du vaknar! Det kan låta löjligt, hur påverkar sängen din förmåga att plugga? Jo, när du börjar dagen med att slutföra en uppgift, som att bädda sängen, börjar du dagen med en bra start. Du har nu något att checka av från dagens att göra-lista och kommer in i ett bra flyt som hjälper dig inför nästa uppgift.

När du har svårt att komma igång är det oftast lättast att börja med mindre uppgifter som kommer gå snabbt och enkelt att göra, till exempel att bädda sängen. Även om de kanske inte är ditt största fokus eller de viktigaste uppgifterna, kommer att få dem avklarade att motivera dig till att ta itu med mer krävande uppgifter senare.

2. Dela upp dina uppgifter

Att skriva ner en lista med alla uppgifter du har att göra kan verka motsägelsefullt till en början. Borde det inte kännas överväldigande att ha alla uppgifter framför sig? Visst kan det ibland kännas stressande men när du skriver ner allt du behöver göra kan du lättare dela upp och prioritera vad som verkligen behöver göras direkt och vad som kan vänta. Ibland kan det till och med kännas mer hanterbart att se uppgifterna framför sig – kanske var det inte så överväldigande som du först trott? En stor del av prokrastinering är ofta en överdriven uppskattning av arbetsmängden. Du målar upp uppgifterna som omöjliga hinder och skjuter dem sedan framför dig.

Med hjälp av en lista kan du också bryta ner uppgifterna i mindre delmål, vilket gör dem mer överkomliga. Istället för att ha ”skriv en uppsats” som en stor uppgift kan du stycka upp den i specifika delar som ”bestäm rubriker”, ”skriv en inledning” och ”hitta källor”. Det blir ofta enklare att börja med en mindre uppgift som till exempel ”bestäm rubriker” än en mastig uppgift som att skriva en hel uppsats.

Sluta prokrastinera genom att börja direkt
Gör mindre uppgifter direkt när du får dem, då kommer du ha ett bättre flyt!

3. “Don’t put it down, put it away”

“Don’t put it down, put it away” är ett engelskt talesätt som handlar om att inte bara lägga ifrån sig saker, utan istället lägga dem på rätt plats direkt. Om du, till exempel, står med kaffemuggen i handen och är påväg att ställa den i diskhon, väljer du istället att diska den direkt för att sedan ställa undan den. Det kan ta några extra sekunder, men att bara lägga ifrån sig saker snabbt leder snart till en röra som blir en överväldigande uppgift att ta itu med senare. Samma princip gäller när det handlar om att undvika prokrastinering och börja plugga. Även om det är mindre och enklare uppgifter du skjuter upp kommer de att ackumuleras och omvandlas till mer krävande arbetsuppgifter senare – så gör dig själv en tjänst och ta tag i dem direkt!

Det kan också hjälpa din prokrastinering att tillämpa detta talesätt även när det gäller hushållssysslor. Om du sitter hemma och försöker plugga är det lätt att bli distraherad och skylla på att du först behöver gå ut med soporna. När du väl gör det, märker du en stor dammtuss och inser att du även behöver dammsuga. När dammsugningen är klar måste golvet skuras och så fortsätter det tills att hela dagen plötsligt gått åt till hushållssysslor! Genom att ta tag i de mindre sysslorna direkt kan du skapa en studiemiljö utan distraktioner där du enklare kan fokusera. Med ett rent och ordnat hem kan du inte längre skylla på några sysslor för att undvika ditt pluggande!

4. Plugga i mindre etapper

Att bestämma sig för att plugga på obestämd tid kan kännas som en otroligt krävande uppgift. Testa istället att plugga med pomodoro-metoden! Då sätter du dig ner för att plugga i 25 minuter och sedan tar du en paus. Att börja med en 25 minuters pluggsession låter inte lika jobbigt som att bara “plugga”. När du väl är igång är det ofta lättare att fortsätta!

5. Skapa ett belöningssystem

För att motivera dig själv till att ta tag i uppgifterna direkt kan du bestämma olika belöningar som du får när du är klar! När du skrivit klart uppsatsen kanske du kan köpa den där tröjan du haft ögonen på? För en del extra krävande uppgifter kan även delmålen göra sig förtjänta av en belöning. När du har skrivit inledningen kan du gå och ta en glass ur frysen. Var dock noggrann med vilka belöningar du lovar dig själv. Att kolla på ett avsnitt av din favoritserie kan verka som en utmärkt belöning men det är otroligt lätt att fastna i spiralen av “bara ett till avsnitt…”! Håll dig därför till belöningar som du vet att du kan lämna efteråt.

Hur slutar man prokrastinera
Att börja är en vinst i sig – det behöver inte bli perfekt redan från start!

6. Allt behöver inte vara perfekt från början

Att ta itu med till exempel en viktig uppsats från start kan kännas överväldigande. Du sitter där och funderar på inledningen, skriver och raderar, skriver och raderar – och du känner dig fortfarande inte nöjd. Det är lätt att fastna i jakten på perfektion. Men det är viktigt att komma ihåg: att börja är en vinst i sig, du har tid till att fixa det i efterhand.

För att lätta på trycket, försök ändra perspektiv och sätt dig för att skriva ett första utkast. Bry dig inte om hur bra det blir initialt; fokusera bara på att få ner dina tankar och idéer. Genom att göra detta har du åtminstone utfört det nödvändigaste – du har skapat en grund. Därefter kan du gradvis förbättra och finslipa texten efter behov.

7. Välj dina tillfällen strategiskt

Kanske är du en morgonmänniska, eller kanske trivs du bäst med att plugga på kvällen? Se till att planera de mer krävande uppgifterna under de tider då du är mest alert och produktiv. Om du vet att du känner dig otroligt trött efter skoldagen, är det ingen idé att schemalägga ett studietillfälle direkt när du kommer hem. Risken är då stor att du prokrastinerar och skjuter upp det till senare. Tillåt istället dig själv att vila en stund och ta tag i uppgiften när du har mer energi. Genom att anpassa din arbetsplanering efter dina naturliga rutiner kan du optimera din produktivitet och göra det lättare att ta itu med mer utmanande uppgifter!

Sluta prokrastinera med en studiecoach
En studiecoach kan ge dig motivationen till att sluta prokrastinera och ta tag i uppgiften direkt!

8. Planera pluggträffar med en studiecoach

Att skaffa en personlig studiecoach kan vara det extra stödet du behöver för att hålla dig på rätt spår när prokrastineringen hotar att ta över. Genom att boka regelbundna träffar för att plugga med din coach får du någon att hålla dig själv ansvarig gentemot. När du har satt upp en mötestid är det svårare att backa ur vilket ökar sannolikheten att du faktiskt genomför de uppgifterna du har planerat för. En studiecoach från Allakando kan ge det extra stöd som hjälper dig att övervinna prokrastination och hålla dig fokuserad på dina studiemål!

Få en studiecoach från Allakando och sluta prokrastinera!