ALLT DU BEHÖVER INFÖR HÖGSKOLEPROVET
Få allt samlat inför högskoleprovet. Skapa ett gratiskonto och börja höj dig nu!
306 omdömen
Från 15+ års erfarenhet: Vanligaste anledningarna till att många tappar poäng i onödan på högskoleprovet
Få hjälp från experterna
Vi höjer dig i genomsnitt med 0,4 på högskoleprovet
Hej och välkommen till oss på Allakando! Jag heter Johan Ström och är huvudcoach för vårt team av experter som hjälper dig till din drömutbildning.
Varje år hjälper vi 26 000+ till toppresultat. Vad är hemligheten?
Jo, dels har vi själva lyckats på högskoleprovet. Exempelvis har jag själv tagit mig från 1,00 till 2,00 på högskoleprovet — något som har gett otroligt många viktiga erfarenheter.
Dessutom är vi på Allakando störst i Sverige på personlig studiecoachning och har under 15 år hjälpt tiotusentals att nå sina mål.
Det är kombinationen av erfarna coacher och noga utvecklad pedagogik som gör att vi kan ta dig till din drömutbildning snabbt och enkelt!
Tre alternativ: Så lär vi dig allt inför högskoleprovet
Webbkurs med garanterad höjning
Vi har samlat allt inför högskoleprovet på ett ställe. Lär dig snabbt och enkelt med tusentals uppgifter, förklaringar, filmer och strategier!
Intensivkurs: Lär dig allt på 2 dagar
Träffa Johan och hans team live online under två effektiva dagar och lär dig precis allt du behöver för att besegra högskoleprovet!
Skräddarsydd HP-coachning
Få en personlig expertcoach som ger dig skräddarsydda lektioner. Fokusera på precis det du behöver för att nå ditt mål på högskoleprovet!
Slösa inte tid på att uppfinna hjulet. Lägg tiden på att plugga rätt och få tid över till annat!
Våra kurser och tjänster inför högskoleprovet är så effektiva att våra studenters snitthöjning är hela 0,4!
I princip alla våra studenter rekommenderar våra tjänster inför högskoleprovet.
Din ultimata guide till högskoleprovet
Hur ska jag plugga till högskoleprovet?
Nyckeln till ett bra resultat på högskoleprovet är inte att plugga mycket, utan att plugga smart. Vi har samlat allt du behöver för att nå toppresultat på högskoleprovet! Vänta inte, kom igång nu för bästa resultat.
Högskoleprovet 2025
Högskoleproven för år 2025 skrivs vid två tillfällen: den 5 april och den 19 oktober respektive. Vill du veta mer om högskoleproven för 2025? Läs mer genom att klicka på knappen nedan!
Datum och anmälan till högskoleprovet
Anmälan till högskoleprovet är öppen i en vecka. Nästa prov är våren 2025 och har anmälan mellan 7-14 januari. Anmälan till vårens högskoleprov 2026 är inte känd än, men är vanligtvis öppen under en vecka i januari 2026.
Hur fungerar högskoleprovet?
Högskoleprovet (HP) är ett studiefärdighetsprov vilket är ett test som mäter din förmåga att klara av senare studier på högre studier på universitetet och högskola. Resultatet på högskoleprovet fungerar för alla svenska utbildningar och är en separat kvot i antagningsstatistiken.
Resultat och facit till högskoleprovet
Officiella facit till högskoleprovet publiceras några dagar efter provet, men vi skapar ett eget facit redan på provdagen! Ditt resultat på högskoleprovet normeras sedan, så att exempelvis endast en viss del av alla som skrev högskoleprovet kan få 2,00.
Öva på gamla högskoleprov
Vi har ett stort antal gamla högskoleprov som du kan öva på. Att öva på tidigare högskoleprov utan förklaringar till hur du ska lösa uppgifterna gör dock att du lär dig långsamt. Med vår webbkurs får du detaljerade förklaringar som gör att du lär dig allt du behöver från provet!
Högskoleprovets delar
Högskoleprovet består av 160 uppgifter, uppdelade i åtta olika delprov. Du kan läsa mer här om matte på högskoleprovet, svenska på högskoleprovet och engelska på högskoleprovet.
Högskoleprovets kvantitativa delar:
- XYZ (matematisk problemlösning)
- KVA (kvantitativa jämförelser)
- NOG (kvantitativa resonemang)
- DTK (diagram, tabeller, kartor)
Högskoleprovets verbala delar:
- ORD (ord och begrepp)
- LÄS (läsförståelse och svensk text)
- MEK (meningskomplettering)
- ELF (engelsk läsförståelse)
Vill du veta hur vi kan hjälpa dig med högskoleprovet?
Kontakta oss för en gratis konsultation
- Få en personlig HP-coach
- Gå en intensivkurs live
- Plugga med webbkursen
- Få en studieplan
- Lär dig de bästa provteknikerna
- Och mycket mer!
Vad är högskoleprovet?
Högskoleprovet är ett frivilligt test som visar på dina studiefärdigheter och det är Universitets- och Högskolerådet (UHR) som ansvarar för högskoleprovet. Högskoleprovets officiella sida är studera.nu. Även om det är UHR som ansvarar för provet är det Umeå universitet som på uppdrag av UHR tar fram alla provdelar förutom ELF i sin tur som tas fram av Göteborgs universitet.
Ditt högskoleprov kan användas för att söka in på högskolor och universitet i Sverige. Om du har ett svenskt personnummer och kan uppvisa en giltig legitimation, kan du anmäla dig till högskoleprovet och skriva provet två gånger per år.
Hur ser högskoleprovet ut?
Ett högskoleprov består av fem provpass, med åtta olika delar. Det är dels två kvantitativa provpass och även två verbala, samt ett pass som kallas utprovningspasset. Vilken del som kommer först är det ingen som vet på förhand, för att bland annat undvika fusk på provet.
Högskoleprovets provpass innehåller någon av högskoleprovets 8 delar. Dessa kallas XYZ, KVA, NOG och DTK (de kvantitativa delarna) samt ORD, LÄS, MEK och ELF (de verbala delarna).
Låter det lite rörigt? Vi har löst det genom att samla allt du behöver inför högskoleprovet i vår webbkurs, skapa ett konto och börja plugga till högskoleprovet nu!
Varför ska jag skriva högskoleprovet?
Det finns många bra anledningar att skriva högskoleprovet! Allra vanligast är det att man skriver provet för att komma in på sin drömutbildning på högskola eller universitet i Sverige.
För offentliga högskolor är det minst en tredjedel av alla platser på utbildningar som har antagning via högskoleprovet, vilket gör högskoleprovet till en stor kvot av alla antagningsplatser.
Att skriva provet är en utmärkt chans för de som av olika anledningar inte har fullt tillräckliga betyg för att komma in på sin drömutbildning.
Vad är viktigt att tänka på under provdagen?
Generellt är det såklart viktigt att tänka på att ha med sig giltig legitimation på provdagen. Det är också smart att ta med sig snacks och dricka på provdagen, då det är en riktig heldag av provskrivande som kräver energi!
Du får inte ha med dig miniräknare på högskoleprovet, men däremot finns det vissa tillåtna linjaler och såklart ska du ha med dig en bra bläckpenna!
Vi har många tips inför högskoleprovet och våra coacher kan ge dig de bästa provstrategierna.
Hur pluggar jag bäst till högskoleprovet?
Nyckeln till ett bra högskoleprovsresultat är inte att plugga mycket, utan att plugga smart. Allakando har samlat allt från tusentals uppgifter till intensivkurser med experter som själva skrivit 2,00. Snitthöjning är 0,4! Läs mer här: Webbkurs högskoleprovet, intensivkurs högskoleprovet eller personlig HP-coach.
Var hittar jag gamla högskoleprov?
Här kan du hitta en stor samling gamla högskoleprov. Bäst är dock att plugga med vår webbkurs inför högskoleprovet, som har såväl förklaringar som specialuppgifter för högskoleprovet — där du lär dig mest på kortast tid. Köp vår kurs och börja plugga till högskoleprovet nu! Du kan även göra vårt snabbtest inför högskoleprovet för att se hur du ligger till.
Hur kan era studenter höja sig i snitt med 0,4?
Som ett av Sveriges största företag för personlig studiecoachning har vi ett gediget team av experter på högskoleprovet som själva har skrivit 2,00. Under snart 15 år har vi på Allakando utvecklat de bästa studiemetoderna för att plugga smart och lära sig mycket på kort tid. Kontakta oss, så berättar vi hur just du kan nå dina mål!
Nå ditt drömresultat på högskoleprovet
Vi hjälper dig till ditt drömresultat på högskoleprovet! Kontakta oss nu, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig att lägga upp plugget för att nå din drömutbildning.
Vanliga frågor om högskoleprovet
Högskoleprovet skrivs två gånger per år under vanliga omständigheter. Vårens högskoleprov 2025 skrivs 5 april. Höstens högskoleprov 2025 skrivs den 19 oktober.
Nytt för i år är att man numera måste ha fyllt 18 år eller ska fylla 18 år under kalenderåret som man skriver högskoleprovet. Undantaget för detta är elever på gymnasiet som börjat på gymnasiet före 16 års ålder och går andra året.
Anmälan till högskoleprovet är öppen under en vecka. För våren prov 2025 är anmälningsperioden 7-14 januari 2025. Datumen för anmälan till höstens högskoleprov 2025 är 12-19 augusti 2025.
Att skriva högskoleprovet kostar 450 kronor per tillfälle.
Resultatet ges på en skala mellan 0,00-2,00. Det lägsta man kan få är alltså 0,00 och det högsta är 2,00.
Giltighetstiden för högskoleprovet är nyligen förlängt. Ditt högskoleprovsresultat är giltigt i upp till åtta år. Den nya giltighetstiden för högskoleprovet gäller tillsvidare.
Högskoleprovet börjar ca 08.00 på morgonen och slutar ca 16.15 på eftermiddagen. Du kan alltså räkna med att provet tar hela dagen!
Antalet personer som skriver högskoleprovet har varierat den senaste tiden, då högskoleproven har varit lite mer begränsade i sin omfattning. Vanligtvis skrivs högskoleprovet av ungefär 60 000 provskrivare per tillfälle, men senast var det över 70 000 som skrev högskoleprovet.
Högskoleprovets officiella facit släpps vanligtvis av Universitets- och Högskolerådet (UHR) onsdagen efter provet. Våra experter på Allakando publicerar facit till provet innan officiellt facit kommer ut! Du hittar facit till högskoleprovet här.
Kom igång i tid för bästa resultat.
9 av 10 når sina mål!