• 26 000+ nöjda elever
  • Bäst i Sverige enligt Trustpilot
  • 9 av 10 når sina mål

11 enkla tips för att maxa ditt betyg på nationella provet i matte

Här hittar du de absolut bästa tipsen för att plugga smart och få riktigt bra betyg på nationella provet i matte. De är sammanställda av Fredrik Fridlund på Allakando, experten som själv skrev alla rätt på fyra av fem nationella prov i matte och som har undervisat över 3 000 elever i ämnet.

Hinner du inte läsa guiden nu? Skapa ett gratiskonto i vår webbkurs, så skickar vi den!

Tips 1/11: Hoppa över de enkla uppgifterna

Ett vanligt misstag är lägga alldeles för mycket tid på enkla uppgifter när du pluggar. Varje gång du klarar en uppgift känns det som att du har åstadkommit något bra.

Men för enkla uppgifter lär dig inget, du förlorar bara tid – så skippa för enkla uppgifter för att hinna nå ditt mål!

Intensivkurs: Lär dig allt inför nationella provet i matte på bara två dagar

Tips 2/11: E eller A? Fokusera på rätt uppgifter för ditt betygsmål

Som tidigare nämnt, är det väldigt viktigt att fokusera på rätt uppgifter för att plugga smart och lära sig snabbt. Fastna inte på E-uppgifter om du siktar på A och slösa inte tid på för svåra uppgifter om du behöver sätta grunderna.

I tabellen nedan kan du se hur stor andel av mattebokens E-, C- och A-uppgifter du ska göra för att nå ditt mål på nationella provet i matte:

BetygsmålE-uppgifterC-uppgifterA-uppgifter
EGör allaGör enstakaGör inga
DGör alla50%Gör inga
C50%Gör allaGör enstaka
B20%Gör alla50%
A10%50%Gör alla

Prova gratis: Matteappen som automatiskt väljer ut rätt uppgifter för ditt betygsmål

Tips 3/11: Använd dessa 5 steg för att lösa alla svåra uppgifter

Genom att bryta ner långa, kluriga uppgifter i 5 steg kan vi på ett systematiskt sätt lösa i princip alla uppgifter!

Exempeluppgift

1337. En rund tårta ligger i sin kartong och är i kontakt med kartongens väggar. Den kvadratiska kartongen har omkretsen 44 cm. Hur stor är tårtan?

Steg 1: Vad frågar de efter?

Det första steget är att försöka omvandla frågan till något matematiskt – något vi kan beräkna. I det här fallet frågar de efter hur stor den runda tårtan är. Det motsvarar matematiskt hur stor area tårtan har.

Alltså frågar de efter: Arean.

Steg 2: Vad behöver jag veta för att kunna ta reda på det de frågar efter?

I det andra steget skriver vi upp det vi behöver veta för att kunna utföra beräkningen. (Tips: Om vi är osäkra på vad vi behöver kan vi många gånger hitta det i formelbladet)! I det här fallet måste vi veta radien på tårtan för att kunna beräkna arean.

Det vi behöver är alltså: Cirkelns radie (tårtans radie).

Steg 3: Vad får jag veta i uppgiften?

I det tredje steget skriver vi upp det vi får reda på i uppgiften. Många gånger får vi veta något som vi först måste omvandla innan vi har exakt det vi behöver.

I uppgiften får vi alltså veta: Kvadratens omkrets (44 cm).

Steg 4: Finns det några samband jag kan använda?

I det fjärde steget ska vi hitta samband som hjälper oss att gå från det vi får reda på i uppgiften till det vi behöver. Här gäller det bara att skriva upp allt vi kommer på! I det här fallet vet vi att tårtan är i kontakt med lådans väggar. Då vet vi att en sida är lika lång som 2 radier. Från formelbladet får vi även formeln för en kvadrats omkrets.

Vi har alltså följande två samband: Omkretsen = 4s samt 1 sida = 2 radier

Steg 5: Gör själva beräkningen

Nu har vi allt vi behöver för att kunna räkna ut svaret! Var bara noggrann och ta en ny rad för varje steg i uträkningen – då slipper du onödiga slarvfel!

Slipp stressen och höj betygen: Få skräddarsydda förklaringar från en Allakando-coach

Tips 4/11: Fastnat på en uppgift? Så gör du för att komma vidare

Steg 1: Prova alltid först själv i 5 minuter

Fokusera all din kraft på att lösa uppgiften själv utan hjälpmedel i minst 5 minuter. Det är när du löser uppgifter som först kändes omöjliga som du verkligen utvecklas.

Att man ger upp för snabbt på uppgifter när man pluggar är den vanligaste anledningen till att man får svårt för matte. Se på matteuppgifter som gåtor. De ska inte gå att lösa direkt. Då är de för enkla och du utvecklas inte.

Använd dig av de 5 stegen ovan i 5 steg som hjälper dig att lösa svåra uppgifter. Du kan mycket mer än du tror!

Steg 2: Jämför med en tidigare uppgift, de är ofta lika!

Jämför uppgiften med de uppgifterna som du har gjort tidigare. Uppgifterna inom ett kapitel utvecklas ofta stegvis och en ny uppgift är många gånger identisk med tidigare, förutom att det bara har lagts till ett nytt steg.

Tips: Om du använder vår webbkurs inför nationella provet i matte kan du även be om en ledtråd, på så sätt löser du så mycket som möjligt att uppgiften själv.

Steg 3: Backa till början av kapitlet och skapa översikt

Läs inledningen till kapitlet. Ofta får du en översikt av vad det handlar om!

Steg 4: Markera uppgiften först och kolla facit sedan

Markera uppgiften och kolla i facit. Markera uppgiften med till exempel en fyrkant, så att du kan komma tillbaka till den senare. Att repetera uppgifter du inte har klarat är ett väldigt kraftfullt sätt att lära dig på! Om du använder vår webbkurs sparas dessa uppgifter automatiskt i kategorin för att göra om.

Steg 5: Ta hjälp och se någon annan göra uppgiften

Be din personliga Allakando-coach eller ordinarie lärare i skolan att göra uppgiften tillsammans med dig. Börja gärna med att berätta hur långt du själv kom på uppgiften. Då blir det mycket lättare för din coach att ge dig precis rätt förklaring.

När du har fått uppgiften förklarad för dig, byter du ut fyrkanten mot till exempel en cirkel. Anledningen till att du nu markerar uppgifter med en ny symbol är för att det är viktigt att du vet vilka dessa uppgifter är. Då kan du göra om dem senare och säkerställa att du kan dem!

Tips 5/11: Använd sammanfattningar för översikt och repetition

Att ha en sammanfattning är otroligt värdefullt. Då kan du ta ett steg tillbaka och känna att du har översikt över allt, samtidigt som du effektivt kan repetera innehållet.

Det finns ett värde i att skapa sina egna sammanfattningar, men för nationella provet i matematik är det lite klurigt. Därför har vi tagit fram riktigt bra sammanfattningar som du kan få helt gratis!

Tips 6/11: Ha alltid formelbladet framför dig

Bli bästa vän med formelbladet, det är ett av få stöd du har på själva provet! Vänj dig redan nu med att arbeta med det, så kommer du spara mycket tid och hitta rätt lösningar när det är dags att skriva ditt nationella prov.

Tips 7/11: Bli expert på din miniräknare

Utöver formelbladet, är miniräknaren otroligt kraftfull som hjälpmedel! De som blir riktigt grymma på att använda den sparar otroligt mycket tid och kan kontrollera sina svar.

Exempel: Alla ekvationer kan lösas med hjälp av räknaren. När man har suttit med en lång uppgift på ett prov och slutligen kommit fram till ett svar är det guld värt att kontrollräkna ekvationen med hjälp av räknaren.

Vi har sammanställt en gratis guide till hur du får svart bälte i miniräknarfärdigheter!

Tips 8/11: Undvik misstaget – skippa inte de uppgifter du lär dig mest på

De uppgifter du klarade med hjälp av din ordinarie lärare, Allakando-coach, facit eller onlinekursens förklaringarna kommer du ofta inte ihåg när du väl skriver provet.

Lösningen är enkel – räkna om de uppgifter du inte klarade direkt!

Genom att löpande markera de uppgifter du inte klarade direkt, kan du enkelt gå tillbaka och göra dem igen. Det är vanligt att man då ändå inte lyckas lösa uppgiften direkt, men det går i alla fall betydligt snabbare än den första gången – och efter att ha löst uppgiften två gånger kommer du att klara en liknande uppgift även på provet!

Att räkna om dessa uppgifter går relativt snabbt i förhållande till den övriga tid du lagt ner på plugget, och det har potential att lära dig lika mycket som allt annat plugg sammantaget.

Tips 9/11: Ta hjälp av en Allakando-coach, intensivkurs eller webbkurs

Uppfinn inte hjulet på egen hand! Innehållet i denna guide är bara ett smakprov på vad elever som har Allakando kan få tillgång till.

Det snabbaste och smartaste sättet att nå ditt drömbetyg är att ha din egen Allakando-coach. Våra Allakando-coacher kan ge dig skräddarsydda lektioner i hemmet eller online, med anpassade förklaringar.

Dessutom arrangerar vi effektiva intensivkurser där du lär dig allt inför nationella provet i matte på bara två dagar!

Du kan även plugga på egen hand med vår webbkurs, där vi har samlat allt du behöver inför provet. Exempelvis uppgifter med förklaringar, videoguider, statistik som visar vad du ska plugga på och mycket mer!

Tips 10/11: Skriv ett nationellt prov på tid

Genom att skriva ett tidigare prov på tid skaffar du dig värdefull erfarenhet av hur det kommer vara att skriva provet på riktigt. Du lär dig att hantera tidspressen samtidigt som du blir bekant med exakt hur provet är upplagt. Detta kommer att göra dig mycket lugnare och även göra att du sparar en del viktig tid och energi under provtillfället.

Alternativ 1: Ladda hem ett gammalt nationellt prov här och ladda hem simuleringsinstruktioner för årskurs 9 eller matte 1-4.

Alternativ 2: Använd vår simulering av ett nationellt prov i webbkursen.

Tips 11/11: Så presterar du på topp under själva nationella provet

Att plugga rätt inför provet är otroligt viktigt, men för att få riktigt bra betyg är det även avgörande att se till att du presterar ditt bästa under själva provet!

Vi har därför även skapat en knivskarp guide med våra bästa tips för att besegra nationella provet i matte på provdagen – när det verkligen gäller!

Tre alternativ: Så tar Allakando dig till toppresultat på nationella proven

Personlig studiecoach för alla åldrar och ämnen

Träffa din personliga Allakando-coach i hemmet eller online för skräddarsydda lektioner. Höj betygen och slipp stressen, kontakta oss nu!

Sammanfattning nationella provet matte 1 a b c

Intensivkurs: Lär dig allt inför nationella provet i matte på två dagar

Under två lördagar innan nationella i matte lär vi dig allt du behöver för att komma förberedd på provet. Kursen ger dig ett stort försprång.

Sammanfattning nationella provet matte 1 Allakando

Öva online med vår webbkurs för matte 1-3 på gymnasiet

Lär dig snabbt och enkelt med betygsprognoser, noggrant utvalda uppgifter, förklaringar, filmer och strategier!